Het liefste zouden we onafgebroken verder willen werken aan de woonkamer. Maar de lente begint en er staat een hele voorraad boompjes te wachten om uitgeplant te worden. Dit is een enorme klus. Ten eerste omdat we ze ter bescherming tegen koeien en reeën, binnen een afrastering moeten plaatsen. Ten tweede omdat je bij elke spa die je hier in de grond steekt, je op één of meerdere stenen stuit. We verdelen de fruitbomen (appels, peren en pruimen) over 2 locaties. Boven in het weiland, langs het pad naar café La Mousse planten we in 6 'kooien' de oude appel en perenrassen, die hier oorspronkelijk in het weiland stonden. Deze heeft Timo al eerder ge-ent op een nieuwe onderstam. Onder in het weiland vergroten we het al omheinde deel waar de pompoenen en courgettes nu staan. Hier komen de boompjes die we van een kweker hebben gekocht en enkele van de door Timo geënte pruimen. Later maken we hier ook nog een stuk vrij voor de frambozen en aardbeien.
Als de boompjes veilig achter het gaas en in de compost staan, gaan we weer verder met de woonkamer. De vloerdelen kunnen worden gelegd. De partij planken die we hiervoor hebben gekocht blijken toch flink wat losse knoesten te hebben. Deze willen we natuurlijk zo min mogelijk in onze vloer. We boren deze knoesten eruit en vervangen ze door een 'houtprop' . Het is nog flink passen en meten en zelfs bijschaven om de vloer er met zo min mogelijk kieren in te leggen. Gelukkig houden we wel van een rustieke uitstraling! We lakken de vloer af met enkele lagen Glitsa.
Dan volgt nog een hele lijst van werkzaamheden zoals; stopcontacten, verlichting, vensterbanken, gordijnrails, plinten, kachel, enz, enz. Voordat we de houtkachel kunnen aansluiten moeten we een RVS kachelpijp in de oude schoorsteen plaatsen. Deze is niet meer veilig en na overleg en advies van de schoorsteenveger gaan we dit zelf doen. We hebben al eerder via Le Bon Coin (de franse marktplaats) deze kachelpijpen gekocht. Het plaatsen hiervan gaat deel voor deel via de bovenkant van de schoorsteen naar beneden. Een klus waar we erg tegenop zagen, maar die binnen een halve dag gepiept was. Wat meer tijd kostte was de aansluiting naar de kachel en de opening in de buitenmuur voor de schoorsteenveger. Dan blijkt de kachel moeilijk te trekken bij harde wind (= de hele woonkamer vol met rook) maar na een verlenging van de pijp is dit vooralsnog opgelost.
Timo maakt nog een paar stalen ramen voor de opening (voormalige deur) tussen de woonkamer en de keuken. Een super geslaagde eerste keer zelf ramen lassen! Nu kunnen we zelfs in de keuken genieten van de mooie lichtinval in onze woonkamer.
Wat de inrichting betreft, deze bestaat vooralsnog uit oude meubels van zowel de Breumelhof als Kiebomen kant. Wat kan een meubel opknappen van wat schuurwerk! Voorlopig houden we het zo.
In het voorjaar heeft ook de badkamer een opfrisbeurt gekregen. Uiteindelijk heeft 'de oude boiler van ome Jan' het begeven. Na een lange zoektocht op internet en in bouwmarkten hangt er nu een grotere en hopelijk zuinigere chaudière.
In de keuken hebben we ons kleine koelkastje vervangen door een maatje groter, met vriesgedeelte. Met de hoeveelheid groente en fruit die nu uit onze groentetuin komt waren we hier wel aan toe. De opbrengst had dit jaar nog groter kunnen zijn, als we niet zo'n last hadden gehad van de woelratten. We zijn de hele zomer bezig geweest met het zetten van vallen, zoemers en hebben zelfs planten in emmers moeten zetten tegen het knagen aan alles wat we hadden uitgeplant. Uiteindelijk hebben we er maar 3 kunnen vangen. Volgend voorjaar staat het verwijderen van de composthoop uit de moestuin op nummer 1 van ons à faire lijstje en hopelijk heeft dit enig effect.
Als laatste nog een vermelding van een stroomonderbreking veroorzaakt door een omgewaaide boom op de elektriciteitsleiding. Hierdoor zaten we samen met enkele buren een dag zonder stroom. Tijdens de herstelwerkzaamheden kregen we een enorme generator van 500 kva tot onze beschikking (wij hebben een aansluiting van 12 kva).... Netjes geregeld van Enedis.
Zie ook zomer 2023 deel 2