Bekijk Artikel

24-08-2020 zomer 2020 deel 2

Aangezien het de eerste dagen regent werken we in de schuur aan een deur voor in het overdekte terras. De planken die we hiervoor gebruiken hebben een jaar goed kunnen drogen op zolder.
Met de frees maken we zelf een messing en groef verbinding. Met het resultaat zijn we zeer tevreden, maar volgens Timo kan het makkelijker...Hij besteld in China een set speciale freesjes waarmee we voor volgende klussen nog eenvoudiger deze verbinding kunnen frezen. Na een mislukte verzending naar Eindhoven en heen en weer ge-email wordt er uiteindelijk een pakketje bezorgd door La Poste.

Deze zomer willen we voornamelijk werken aan onze nieuwe woonkamer. De rotte balk boven de voordeur moet vervangen worden. Hiervoor hebben we een eiken balk op maat gezaagd met behulp van een geleider waaraan de kettingzaag bevestigd kan worden. Mooi als iets ook in het echt blijkt te werken:-)  Als ik met het breekijzer klaar sta om de rotte balk te verwijderen, kom ik er net op tijd achter dat er een nestje met jonge zwarte roodstaartjes zit. Volgens Timo en Michel duurt het nog wel 14 dagen voordat ze uitvliegen! Project woonkamer ligt dus stil.

Gelukkig zijn er nog wat andere klusjes. Ik begin met het afsmeren (stucen) van de buitenmuur onder het afdak. Als een soort hechtprimer spuit ik er met de compressor eerst een dunne laag kalkzand op.

Speciaal hiervoor heeft Timo het juiste gereedschap in China gevonden. Hierna blijft de dikkere laag goed plakken en kan ik de muur in 1x glad afwerken. Zwaar, maar leuk werk en met een mooi resultaat al zeg ik het zelf.

Bij Bontempi halen we 4 aanhangwagens zand. Er zijn nog genoeg scheuren en gaten die we moeten opvullen en muren die gevoegd of aangesmeerd moeten worden.

Eindelijk zijn de vogeltjes gevlogen en kunnen we in de woonkamer verder.
Daar vervangen we met behulp van veel stempels en stutten de balk boven de deur.
De balk zagen we uit een gekochtte biels met de kettingzaag.

2 stenen in het kozijn van dezelfde deur zijn scheef gezakt. Dit is het moment om daar iets aan te doen maar de  temperatuur werkt niet echt mee, het is zo'n 35 graden. Na veel gedoe besluiten we dat de 2 stenen niet recht kunnen wringen maar er toch echt uit moeten. Met behulp van een takel verwijderen we de enorme stenen en maken ruimte om ze te herplaatsen. Nu nog een nieuwe deur...

Een klus die we al vaak doorgesproken en uitgesteld hebben is het plaatsen van grote eiken balk. Uiteindelijk besluiten we om de balk eerst met de tractor naar beneden te slepen, waarna we hem (met hulp van Karel) over balkjes door de voordeur naar binnen schuiven. Het uiteinde wordt door Timo in de keuken met de kettingzaag op maat gezaagd. Met 2 takels heisen we de balk omhoog en plaatsen we hem op het reeds gemetselde muurtje en in het gat in de buitenmuur. De balk blijkt toch iets te laag te liggen naar onze zin. Na het aanbrengen van een laag extra stenen ligt ie perfect op de juiste hoogte en waterpas. Een klus die sneller en soepeler ging dan verwacht!

De balken die dwars op de grote eiken balk moeten komen liggen al te drogen in de schuur. We hebben 2x met een volle aanhanger gehaald bij de zagerij in Ronchamp. Deze worden nat geleverd en zullen dus nog wat krimpen.

Op de plaats waar we een nieuwe houten trap in de woonkamer gaan plaatsen zijn de muren als brokkelkaas. Een al eerder gestorte betonnen deurpost is scheef en slecht afgewerkt en de stenen liggen los op elkaar. We besluiten de muur opnieuw te voegen, af te smeren en bovenop een nieuwe betonnen drempel te storten. Hierop kan de trap naar de slaapkamer rusten.

In de laatste week besluiten we nog om de dakgoot aan de noordgevel van Pillon te vervangen. Deze lekt al sinds we het huis kochten. Na de goot verschillende keren opgelapt te hebben met dakleer is het nu eindelijk tijd voor een nieuwe. We bouwen de hele steiger op als al snel blijkt dat het met 2 enkele ladders waarschijnlijk niet gaat lukken. Het idee is om de oude beugels te laten hangen. Omdat het huis en het dak wat zijn verzakt is het onmogelijk om de goot netjes in de beugels te krijgen. Alles eraf en opnieuw stellen. Dankzij het geduld en doorzettingsvermogen van Timo lukt het uiteindelijk om de dakgoot netjes in de beugels te krijgen en loopt het water goed af. We verwijderen meteen de mossen die op de pannen zijn gegroeid en laat nu die regen maar komen!

 

Zomer 2020 deel 3, beestjes..

Comments

There are currently no comments.

Post a Comment

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: