Bekijk Artikel

22-01-2019 Kerst 2018 Dag 469-485

Dit jaar zijn we zowel met Kerst als Oud en Nieuw in de Vogezen. We vertrokken op vrijdag 22 december om eventuele wegblokkades van de gele hesjes (meestal op zaterdag) te voorkomen. De eerste dag alles rustig uitpakken, de kerstversiering ophangen en lekker bij de kachel zitten.

We besluiten om deze vakantie maar niet verder te gaan met de sloopwerkzaamheden. Timo heeft de laatste weken weer iets te hard gewerkt en mijn schouder is er ook nog niet echt klaar voor. In het leeggelopen meertje beneden in het weiland liggen een aantal omgewaaide bomen, die nog opgeruimd moeten worden. Voordat het meertje weer gevuld kan worden is het noodzakelijk alle dode takken te verwijderen. Leuk buitenwerk en een goede aanvulling van onze houtvoorraad. De tractor komt weer goed van pas bij het omtrekken van de bomen en het afvoeren van het hout. De grote stukken worden gezaagd en gekloofd, de grote takken zijn voor de kampvuren van volgende zomer en de rest mag nu in de fik! Wel even schrikken als Timo een touw (dat verzwaard is met een blok hout) over een tak probeert te gooien. Altijd zijn zaagbroek, stalen neuzen, handschoenen aan en zijn helm op, behalve nu...plok! Op het hoofd zonder helm. Het bloed flink, maar gelukkig valt het mee.

Eerste kerstdag maken we een mooie wandeling bij le Cascade du Géhard. Het heeft de laatste tijd erg veel geregend en dat is te zien! Overal komt nog water naar beneden en de bomen dampen na in het zon die vandaag heerlijk schijnt. Al die regen vult hopelijk het tekort van het afgelopen jaar weer wat aan. Christiane vertelde dat ze tijdens haar dagelijkse wandelingetjes langs ons huis, de bron 2 weken niet heeft horen lopen....

Zondag einde van de dag arriveren ma en Marielle. Zij komen bij ons Oud en Nieuw vieren. Op oudejaarsdag bakken we samen oliebollen en appelbeignets (of appelflappen, de meningen zijn hierover verdeeld ;-) De werkbank en de kratjes uit de Werkendamse bakkerij doen weer dienst als vanouds ! 's Middags zit de keuken vol Nederlanders (11 + 4 honden) die de oliebollen al hebben geroken. De eerst fles champagne wordt vast opengemaakt. 's Avonds gezellig met z'n vieren kaasfonduen, spelletjes en om 00:00 zelfgemaakte fakkels, sterretjes en nog meer champagne.

De volgende dag helpen Marielle en ma mee om al het gehakte hout netjes mee op te stapelen in Pillon. Woensdag maken we nog een mooie wandeltocht in Plombieres les Bains. Helaas zijn de meeste winkeltjes dicht en ziet alles er nogal verlaten uit. 's Avonds gezellig met z'n allen aangeschoven bij de buren om een heerlijke Tartiflette te eten.

Terwijl de dames aan het wandelen en in de Salon du Thé zaten, hebben Timo en Karel nog enkele fruitbomen ontdaan van hun maretakken en flink gesnoeid. Deze appel en perenbomen zijn de laatste jaren nooit meer onderhouden en zaten vol dode takken. Ben benieuwd naar de hoeveelheid bloesem en fruit in 2019.

Comments

There are currently no comments.

Post a Comment

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: