Bekijk Artikel

15-01-2018 Kerstvakantie 2017 dag 389-402

Net als vorig jaar vertrokken we dit jaar op 1e kerstdag, na het kerstontbijt, vanuit Werkendam.
​Bij aankomst in Frankrijk was alle eerder gevallen sneeuw helaas alweer gesmolten door de regen.

De eerste dag heeft Timo meteen de 2 dakpannen, die eerder die week van het  dak waren gewaaid, teruggelegd. Toch wel erg hoog (9 meter) zo aan het randje op het grote dak.

​Nadat we alles hadden uitgepakt en de kerstverlichting brandde, ging het gelukkig weer sneeuwen. De vooruitzichten voorspelden voor de rest van komende weken, warmer weer en heel veel regen. Tijd genoeg dus om binnen te klussen. Eerst maar eens 2 dagen genieten van de vers gevallen sneeuw. 1 dag sleën en wandelen rond ons eigen huis en de volgende dag met de auto naar het skigebied van La Bresse Hohneck. Hoewel het erg druk was bij de kassa's en het dringen was op enkele pistes, hebben we toch weer een paar fijne afdalingen kunnen maken. Ook nog even Hendrika gedag wezen zeggen op haar werkplek, in het vlakbijgelegen langlaufgebied Lispach.

​Dit jaar alweer voor de derde keer, oliebollen en appelbeignets gebakken in de schuur. Een nieuwe traditie is gezet! Karel heeft zijn portie's middags al opgehaald en op Oudejaarsavond met René en Wilma, die het huisje bij de buren hebben gehuurd, de rest opgegeten! Een gezellige avond met kaasfondue, champagne, sterretjes en fakkels.

​Tijdens deze vakantie hebben we een gedeelte van de schuur (de ruimte boven onze slaapkamer) geschikt gemaakt voor opslag. Dit houdt in; stof en spinrag van de balken stofzuigen, behandelen met xylophene tegen houtworm en boktor.

Daarna hebben we door het spannen van een zeil een "kamer" gemaakt en stellingkasten geplaatst. Dit alles omdat we het "blauwe kamertje" aan de voorkant van het huis willen gaan afbreken. De spullen die hier stonden zijn nu verplaats en het slopen kan beginnen! (wordt straks de woonkamer, met slaapkamer erboven)

​In het nieuwe jaar hadden we een paar dagen harde wind en veel regen in de Vogezen. Na een stroomstoring van 2 uur zijn we bij de Mairie langs geweest met onze sloopaanvraag en bouwplannen voor het bronhuis. De mevrouw was erg tevreden over alle foto's, tekeningen en omschrijvingen die we hebben ingediend. Nu afwachten...


De sneeuw en regen die er de laatste dagen is gevallen heeft er voor gezorgd dat de Combeauté (het riviertje dat door het dorp loopt) buiten zijn oevers is getreden en als een wilde rivier het dorp doordendert. Ook in ons bronhuis spuit het water uit de pijpen. Wat een verschil met deze zomer, toen er 1 drooggevallen was en uit de ander nog maar een klein straaltje water kwam. Over de weg die van café La Mousse naar beneden komt, stroomde er ook een kleine rivier die zich door het broodhuis een weg baande naar beneden. Met het graven van geulen en dijkjes hebben we het water geprobeerd in goede banen te leiden. Goed om te zien hoe het water stroomt bij zulk extreem weer! Wij ons maar afvragen waarom het zo nat bleef in het broodhuis....Ook bij de buren en vrienden in het dorp veel overlast door alle sneeuw en regen van de afgelopen dagen.En uiteraard kwam op de dag van vertrek de zon weer tevoorschijn...
Twee weken vol eten, feest en een paar dagen klussen, maar we zijn nu wel klaar voor de werkzaamheden van deze zomer. :-)

Comments

There are currently no comments.

Post a Comment

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: