Bekijk Artikel

03-08-2015 Zomer 2015 - Chalot - dag 212-226

Wat kunnen twee weken snel voorbij gaan.
 

Omdat ik een opdracht niet op tijd afkreeg zijn we een dag later vertrokken dan gepland.
De aanhanger zat goed vol, maar tegenwoordig moeten we al wel bedenken wat er nog bij kan om  hem vol te krijgen. Dat was in het begin wel anders.

De belangrijkste klus deze zomer is een nieuw dak op het deel waar eerst de Chalot stond (achter het woonhuis), zodat we daarna de dakgoot en de achterste dakrand van het woonhuis kunnen vervangen (wordt in de herfst).

Eerste week
Omdat we beiden erg hard hebben gewerkt de laatste tijd hebben we besloten het de eerste week rustig aan de doen. Het moet ook een beetje op vakantie lijken.. ;-)
Daarom hebben we de eerste week wat kleinere klussen gedaan (hoewel  bij sommigen “klein” tijfelachtig is).

De eerste week  waren we “alleen” in week twee zijn Marielle en Marina (zus / moeder Nickie) op bezoek geweest om te helpen en zijn ook Onno en Janneke hier 1.5  dag geweest op weg naar het zuiden.

Wat we zoal hebben gedaan (op het verplichte maaien, kampvuur maken e.d. na):

  • Apothekerskast van Ans geschuurd en ingespoten tegen boktor
  • Poepgoot koeienstal dichtgemaakt zodat je daar zonder je enkels te breken kunt lopen (erg fijn)
  • Luik in douche & tegeltjes vastgezet
  • Muur bij trap ongelapt en gewit
  • Ik heb stutten geplaatst in het broodhuis om de verdiepingsbalken en het spant waar de schoorsteen tegen hangt te ondersteunen.

Tweede week

Ik met Karel (die een paar dagen heeft geholpen) aan het stabiliseren van het broodhuis begonnen. Niks definitiefs, maar alleen om er voor zorgen dat het niet erger wordt..

Er waren 2 problemen.
A. De schoorsteen van de broodoven was omgevallen (op de eerste verdieping)  en hing tegen het spant aan.
B. Er zaten 2 grote gaten in het dak.

Eerst hebben we de schoorsteen weggehaald.
Ik had eerder al stutten geplaatst om te voorkomen dat de vloer of het spant in zou storten.
Omdat de schoorsteen in potentie het spant om kon duwen en daarbij het hele dak naar beneden zou komen durfde ik de schoorsteen niet van binnenuit af te breken.  Dus hebben we een gat in het dak gemaakt en geprobeerd om van buiten de ene steen waar de schoorsteen nog op hing er uit te trekken.
Dat lukte niet met handkracht maar uiteindelijk wel met de kettingtakel.
Helaas bleek daarna dat de schoorsteen nog steeds tegen het spant hing.

Een zijde was onder helemaal weg, maar bovenaan nog intact.
Daarvoor heb ik van restmetaal een haak in elkaar gelast en die hebben we voorzichtig bovenin de schoorsteen laten zakken, waar we weer van buiten aan hebben getrokken.
Na drie pogingen kwam er een enorm gerommel uit het broodhuis en lag de schoorsteen op de grond. Het klonk alsof het hele pand was ingestort, maar dat was gelukkig niet zo.

De dagen daarna heeft Nickie samen met Mariëlle de pannen en het hout van ons hoofdproject (ons toekomstige overdekte terras, waar eerst de Chalot stond) gehaald en heeft Marina binnen geschilderd en schoongemaakt.

Karel en ik hebben de varkenstallen (zijkant broodhuis) leeggemaakt en vervolgens het stuk dak met de gaten voorlopig gerestaureerd, deels met de pannen die van het “terras” af kwamen.
Er liggen 6 soorten pannen op dat dak, waarvan een grood deel b- of c-keus.
Een deel daarvan was volledig verpulverd, die hebben we vervangen en nu lekt het in ieder geval voorlopig  niet meer..

Op maandagavond kwamen Onno en Janneke aan.
Dinsdag zijn we met zijn allen naar Plombière-les-Bains geweest en daar ook de terrastuinen bezocht.
Wij zijn er al een paar keer geweest, maar het blijft erg mooi.
’s Middags hebben we nog wat gevliegerd met een trainer-kite die ze bij zich hadden en ’s avonds barbeque. Volgende afspraak; in de herfst bomen zagen en met goede wind nog een keer kiten op het strand. J

Woensdag (de enige dag dat het echt regende) hebben we de beide daken afgemaakt, de voorkant van de Chalot (die nog aan de nokbalk “hing”) laten zakken en naar buiten gewerkt (ongeveer 300kg)  en de steiger voor het eerst opgebouwd.

Donderdag zijn de Kiebomen gaan wandelen en ben ik verder gegaan met het “Terras”.
Eerst de balken er vanaf en daarna het deel van de zijmuur afbreken. We gaan namelijk het dak verlagen zodat de nok onder de goot van het woonhuis komt.
Daarbij bleek dat de slechter was dan wij dachten (en scheef), daarom hebben we er meer afgehaald dan we hadden ingeschat. Maar je kunt het maar beter meteen goed doen..
Het stenen kozijn van de deur stond ook scheef, dus die hebben we met stempels recht geduwd.

In de dagen daarna zijn we begonnen om wat er nog over is van de muur opnieuw te voegen en gaten te gevuld om te stabiliseren, als dat klaar is kunnen we daarboven weer gaan opbouwen.
Het ziet er niet naar uit dat we er deze vakantie een nieuw dak op krijgen, maar de muur is straks wel recht  als het goed is (hij stond minimaal 10 cm uit het lood).

Zondag zijn we naar een brocante markt in Remiremont geweest, toch weer wat aardige spullen gevonden, nog even en het huis is weer “vol”.

Nog 2 weken, de tijd gaat snel!

Comments

Claudia
zaterdag 8 augustus 2015 07:10
Jeuh, dit is toch wel zeer serieus klussen!! Respect hoor. Wat zal het straks mooi worden.

Post a Comment

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: