Bekijk Artikel

14-08-2013 Zomer dag 78-86

We zijn inmiddels weer in Eindhoven, maar ik heb toch maar besloten nog een samenvatting te schrijven van wat we allemaal hebben gedaan de laatste 9 dagen. We kregen toch het idee dat er van alles af moest en daardoor was het iets minder relaxed dan de eerste 3 weken.
De maand is heel snel omgegaan en we hebben veel kunnen doen, maar helaas net de luiken niet op kunnen hangen. Ze passen wel maar zijn nog niet geschilderd, dat gaat Nickie nu in Nederland doen en we gaan een weekend in september terug om ze op te hangen.
We moeten namelijk voor 15 september luiken hebben voor de inboedelverzekering.
Omdat ik de meeste foto's maak is het bij sommige dagen erg moeilijk om terug te halen wat ik eigenlijk heb gedaan. :-s

Donderdag 1 augustus
We zijn begonnen om het dak van het schuurtje waar de Chalot in staat begaanbaar te maken. Dat was nodig om op het grote dak van het hoofdhuis te komen. Dat kleine dakje is in hele slechte staat, panlatten, sporen en gording verrot. We hebben de boel met twee palen ondersteund en daarna er weer pannen op gelegd. Een mooi project om een keer een week aan te besteden dat schuurtje want het dak moet verlaagd, alle balken vervangen en er moet ook nog een muur gerepareerd worden. Overigens blijkt de Chalot van boven behoorlijk rot, dus of die nog te redden is, ben er bang voor...

Vrijdag 2 Augustus
Vroeg aan het grote dak begonnen want het zou 32 graden worden. Dat dak is iets steiler dan dat van Pillon en daardoor toch ook wel wat enger (hoewel je als je naar beneden schuift op een net opgelapt dakje terecht komt)..
Eenmaal boven gekomen zag ik na de nokpannen te hebben verwijderd dat de nokbalk en alles er omheen is aangetast door boktor. Ik kon niet heel goed zien hoe erg, maar er is een grote kans dat dit deel (4 meter) moet worden vervangen. Omdat we dat niet zelf gaan doen, hebben we besloten alles goed in te spuiten met gif en de aannemer om een offerte te vragen.
Dus zijn we de schoorsteen maar af gaan breken. Een paar pannen weghalen van binnenuit en we konden er zo bij vanuit het huis. De stenen bleken nog maar net vast te staan, ik had ze zo naar beneden kunnen duwen. We hebben er dus eerst een paar palen naast gezet om te voorkomen dat de boel door het dak naar beneden zou storten. Daarna de vrij zware tegel bovenop verwijderd en de rest van de stenen er afgepakt. Dat ging uiteindelijk redelijk makkelijk.

's Avonds zijn we naar de andere kant van het dal gereden, naar een punt wat wij steeds zien liggen. De mensen die daar wonen waren heel aardig en hebben ons een kleine rondleiding gegeven.

Daarna naar de markt in Girmont.

Zaterdag 3 Augustus
Redelijk rusitge dag van gemaakt. We hebben alleen het hout in Pillon uitgesorteerd en het rotte deel kort gezaagd.
Voorlopig voldoende kampvuurhout op voorraad..

Zondag 4 Augustus
Nickie heeft de luiken nog een keer met de nieuwe kleur geschilderd en de kast een eerste keer gegrond.
Ik ben de dakgoot achter het huis gaan terugbuigen omdat het water er nu aan de zijkant overheen loopt.

Maandag 5 Augustus
Ik moest een deel van de dag werken (website) en ben daarna verder gegaan met de dakgoot. Verder heb ik het vennetje waar Fifine (hond die hier woonde en nu bij de buren) iedere dag een bad neemt wat schoongemaakt en er voor de grap een bordje voor gemaakt.
Nickie is verder gegaan met schilderen en daarna zijn we in Remiremont klusboodschappen gaan doen.

Dinsdag 6 Augustus
Nickie is aan de luiken begonnen, ik heb een raam en deur waar nog van alles aan gaat veranderen met planken dichtgemaakt op een manier dat het demonteerbaar is. (luiken zonder scharnieren zeg maar). Ik heb het pad achter Pillon gemaaid en s' middags hebben we kersen geplukt, het kon nog net want ze waren deels al uitgedroogd. Maar we hebben in iedere geval twee goede kersenbomen in de wei voor het huis, als we op tijd waren geweest hadden we makkelijk 20 kilo kunnen plukken..

Woensdag 7 Augustus
Nickie heeft nog luiken-hout bijgehaald in Remiremont en beleek achteraf toch te zuinig te zijn geweest en moest nog een keer terug.
Het hout is namelijk 2.4 meter en de luiken zijn 1.25 Meter hoog, dus dat is niet heel efficient. We moeten op zoek naar een andere lengte / leverancier.
We zijn verder gegaan met de luiken en ik ben daarna aan de kleine kachel in de slaapkamer begonnen. We hebben een andere, omdat de eerste toch niet warm genoeg is, de schoorsteenpijp moet daarom aangepast.

Donderdag 8 Augustus
We zijn begonnen met het afhangen van de luiken. Bij het eerste gat dacht ik , laat ik die eens voorboren en brak de boor af.
Dus hebben we dat luik weer uit elkaar geschroefd zodat de scharnieren ergens anders komen. Uiteindelijk hebben we alles af gekregen, maar schilderen zat er niet meer in, dat gaan we in Nederland doen.
Robert heeft nog meegeholpen om de stenen tafel voor het keukenraam te verplaatsen zodat we daar kunnen graven deze herfst.
De waterleiding ligt namelijk niet diep genoeg en is vorige winter daardoor bevroren.

Vrijdag 9 Augustus
Alles ingepakt en opgeruimd en 's avonds bij Christiane & Julien gegeten.
Het was heel fijn dat we niet hoefden te koken.

Zaterdag 10 Augustus
Terugreis ging prima, amper regen gehad (was wel voorspeld), dus ik heb helemaal voor niks 3 zeilen over de aanhanger gespannen. ;-)
 

Comments

There are currently no comments.

Post a Comment

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: