Bekijk Artikel

01-08-2013 Zomervakantie dag 72-77

Veel gedaan en goed opgeschoten. Gelukkig wat minder warm en een paar dagen regen. Dat was wel even nodig.

Op verzoek van een aantal mensen, die steeds voor niks onze site bezoeken om te kijken of er een nieuw  verslag op staat:
Je kunt je aanmelden bij deze gesloten facebook groep:
https://www.facebook.com/groups/leblancmurger/

Ik ga het daar melden als er een nieuw verslag op de site staat.

Vrijdag 26 Juli
Nickie heeft boodschappen gedaan in Remiremont en ik heb de ICT goeroe uitgehangen bij Jos en Ineke (weer problemen met de WIFI, nieuw modem geinstalleerd). Rond 5 uur zijn Claudia en Erik aangekomen, hebben we pastasalade gegeten, de rondleiding gedaan en gekampvuurd.
 

Zaterdag 27 Juli
Erik stond al om 7 uur "naast zijn bed te springen" om te mogen beginnen.
We hebben besloten eerst de rotte vloeren (3 lagen) in Pillon te slopen (in het voorste deel, de rest is van Beton) omdat dat iets is wat met 4 veel sneller gaat dan met 2. Erik en ik hebben gesloopt, Nickie en Claudia hout afgevoerd naar de Déchetterie (stort).

Vervolgens zijn we de zolder van Pillon gaan opruimen. Daar lag een mengsel van hout, hooi, stro en dakpannen, het was duidelijk niet "leeg opgeleverd". We hebben alles gesorteerd en al het stro en hooi afgevoerd. De pannen die er nog lagen zijn nog goed bruikbaar voor een van de bijgebouwen.
Alles bij elkaar een enorme klus. Claudia en Erik zijn een soort klus-wervelstormpjes, die kun je er goed bij hebben :-)
Ik weet niet of ik eerder zo vies ben geweest na het klussen, maar ondanks dat was er voldoende warm water voor 4 vieze klussers.

Rond 6 uur kwamen Rob en Anna aan. Die ken ik vanuit DNN-Europe, een groep mensen die allemaal dezelfde software gebruiken om websites mee te maken. Zij waren "in de buurt" en wilde ons project wel eens zien.
We hebben een erg gezellige barbequeavond gehad.
 

Zondag 28 Juli
We zijn eerst verder gegaan met hooi en kapotte dakpannen opruimen in Pillon en daarna hebben we gebruncht.
Claudia en Erik zijn weer richting NL vertrokken en wij hebben nog wat kleine klusjes gedaan.
Er was in Saulxures-sur-Moselotte het jaarlijkse Vogiennes-festival, een keuring van het lokale koeienras.
Die hebben we 's middags bezocht, want wij vinden ze namelijk heel mooi die Vosgiennes.
Het heeft af en toe flink geregend, maar het was een erg leuk evenement, we hadden best een van de kalfjes mee willen nemen.
 

Maandag 29 Juli
We hebben besloten na flink wat gesprekken over de kleur van de luiken om de oude luiken, als test, te schilderen met een kleur die in de buurt komt en dan verder te zien. Je moet het toch gewoon op de luiken zelf zien anders is het niet echt goed te beoordelen.
Ik heb de oude schanieren er afgeslepen en Nickie heeft de luiken geschuurd, gerepareerd waar nodig en gegrond.

Ik ben aan het dak van Pillon begonnen.
Ik heb de onderste pannen van de achterste dakrand er afgehaald en een eerste verlenging van de panlatten gemaakt als test.
In dit geval zijn het eigenlijk meer panbalkjes want ze zijn  4x6 cm, vrij fors voor een panlat.
Vandaar ook dat we er makkelijk overheen konden lopen. Ik heb vast een eerst serie gemaakt voor montage de volgende dag.
 

Dinsdag 30 Juli
We hebben de hele dag op het dak gezeten om de panlatten af te zagen en dat deel te vervangen.
Best vermoeiend de hele dag op je knieën als je dat niet gewend bent, gelukkig was het niet al te warm, een graad of 20, ideaal voor op het dak.
Alle rotte uiteinden zijn vervangen, maar uiteraard waren er een paar die verder waren aangetast dan we dachten. De bovenste panlat was bijvoorbeeld helemaal opgegeten door de boktor, dus die hebben we over de volle lengte vervangen (5 meter).
We hebben intussen aardig wat dakpannen in onze handen gehad.


Woensdag 31 Juli
Er moest nog één panlat over de volle lengte vervangen midden in het dak, best veel werk al die pannen er uithalen en vooral lastig midden in een dak.
Gelukkig had ik bedacht om houten wiggen te maken, waarmee ik de pannen op kon lichten en op afstand houden, dat maakte het een stuk makkelijker.
We hebben toen alle pannen er weer op lagen de "Brise Vente" (gegalvaniseerde rand tegen afwaaiende pannen) geplaatst en toen was dit dak voorlopig weer dicht. De rest van het dak moet nog wel een keer gecontroleerd en ingespoten tegen boktor, maar de algemene staat is prima.
Eigenlijk stelt het niet veel voor werken aan zo'n dak, het is een vrij simpele constructie, je zit alleen continue in een onhandige houding.
 

Comments

ma
donderdag 1 augustus 2013 10:36
Dit is wel Maagd -Maria-blauw!!!
Wat liggen er voor ronde houtdelen bij je zaag??

Nu nog 'n weekje vakantie houden heb je wel verdiend!
Claudia
donderdag 1 augustus 2013 17:06
Kijk aan!! Jullie zijn echt goedopgeschoten op het dak. Volgens mij kunnen we jullie ook met recht kluswervelwindjes noemen...

De kleur van de leuken zou ik ook nog wat donkerder maken: 2 of 3 tinten. Maar vraag mij niet om te mengen. Dat kan Nickie veel beter ;-)

Groetjes uit Dongen - city

Post a Comment

Naam (verplicht)

E-mail (verplicht)

CAPTCHA Afbeelding
Voer de hierboven staande code in: